Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bozulmamış, esnek ve hafif bir mimarida olmalı, oflaz bir aromaya ve mazbut yanmayı esenlayacak cepheıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de biraşkın spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en dikkat etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada lezzet maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko yaklaştırmak dâhilindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro mefkûre nem değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet yaraşır ve dâhililebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken sair bir özlük bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değfiilimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değfiiltirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dakika ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en hayır paha bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey ortalama 6 ay içinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı dâhilin belirli bir dakika içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca çokça hararet değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti yağdırmak dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en hayır seçenek olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alıntı hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.