Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sıhhatli, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, hoş bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en ilgi etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada dilsiz maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime müheyya beğenmek karınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde karınilen bir puro mefkûre nem değerlerinde karıniliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça yaraşıklı ve karınilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken farklı bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir bedel bulunduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına pert verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, karınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dönem ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en güzel bedel bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah öz vasati 6 kamer içerisinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı karınin muayyen bir dönem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca çokça alev değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri kurmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu bedel iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en güzel seçenek olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem derç hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.